Vil du ha med hunden på ferie?

Mange hundeeiere føler nok at det er mange elementer av hundeholdet som gjør at de ikke kan reise på ferie som andre folk. På noen områder stemmer dette nok. Det kan være ekstra dyrt å fly sammen med hunden, men det er ikke umulig.

På samme måte er det også blitt enklere å ta med hunden over landegrensene når dere skal på bilferie, eller sykkelferie. Det som kreves for at en hund lovlig får krysse de indre europeiske grensene er som regel at den har et vaksinekort som er i orden, eller et eget hundepass, og at hunden er merket.

Hvilke vaksiner som kreves kan variere, og noen av dem må hunden få kun noen dager før dere reiser, så det kan lønne seg å finlese regelverket, både for mållandet, samt eventuelle transittland.

Godt tips å ta med hunden på sykkelferie

Det er blitt mer og mer vanlig at man tar med seg hunden på sykkelferie nedover på kontinentet. Land som egner seg godt for dette er for eksempel Tyskland og Danmark, så vel som Nederlandene og den Franske Atlanterhavskysten.

Sykkelferier er god mosjon, både for hunden din og for deg, men det er verdt å tenke på at hunden din kanskje er akkurat like sprek som deg, og at den derfor ikke nødvendigvis kan holde tritt med syklene i mer enn korte strekk.

Om du har en lite setehund, så sier det seg selv at den nok vil være utslitt ganske raskt. For små hunder finnes det små kurver som hunden kan sitte i mens dere sykler. For større hunder blir det litt vanskeligere. Noen velger å bruke tilhengere for barnefrakt når de sykler lengre turer med hunden. Da kan hunden løpe ved trekk-fjæra som er festet ved sykkelens bakaksling til den er sliten, for deretter å sitte på en stund.

Om du skal ut og fly med sykkel og hund, er det også viktig at hunden er sikret på forsvarlig vis, før den skal inn i lasterommet. Noen flyselskaper har egne standardbur for frakt av dyr, mens du hos andre selskaper selv må sørge for å ha et solid bur. Det kan lønne seg å gi hunden noe beroligende under frakten, slik at den ikke blir panisk eller sint.

Det finne små og store hundebur, som også passe bakpå en sykkeltilhenger, slik at man ikke sleper med seg unødig mye upraktisk dødvekt. Når man først skal ut på tur.

Når det kommer til disponering av bagasje og slikt er det selvfølgelig andre ting som det er verdt å tenke på. Når det kommer til mat, både for deg og bikkja, så er det ikke lurt å slepe med seg for mye. Som regel holder det med at man handler inn like før man kjører inn på campingplassen for kvelden.

Ellers er det lurt å reise lett. Om du har råd til en e-sykkel er det selvfølgelig kult å bruke dette, siden det gir deg muligheten til å pakke litt ekstra i sidetaskene, uten at du mister pusten i begynnelsen av hver bakke.

Når det kommer til overnattinger er det ofte en liten utfordring å finne hoteller som faktisk lar deg ta med hunden inn. Campingplasser er som regel et bedre valg. Om du telter eller sover i en liten hytte, så kan du ha hunden budet til et tre, eller på terrassen foran hytta. Slik unngår du at hunden føler seg alene, og at du ikke kan ta vare på den.

Når det kommer til camping i det fri, er det ofte vanskeligere å få til i Europa, men det er ikke umulig om man finner en hyggelig stemt bonde, og spør om lov til å campe i et skogholt, eller på en eng som er nedbeitet.

Som regel gjelder ikke allemannsretten i Europa, slik at det blir de samme reglene som gjelder, som for camping i innmark i Norge. Du trenger alltid tillatelse fra grunneier, og om du ikke har det, så kan du bli jaget vekk, eller få bot fra politiet.