Vann kontrollerer verden

I et land der mye er tilrettelagt og gratis, og velferden står høyere enn noensinne, så er det mange ting vi nordmenn tar for gitt. Selv om både melk, brus, juice og andre former for drikke er populært her til lands, så er selvfølgelig ferskt og kaldt vann fra springen det aller beste vi kan få hendene våre på. Spesielt bra er det når vi er på trening og svetter store mengder. Kanskje er vi på det aller siste draget på tredemølla, eller en lang sykkeltur nærmer seg veis ende. Ingenting er da bedre enn å hydrere med noen lange, ferske slurker med godt, norsk vann. Det er rett og slett ingenting som slår drikkevannet her til lands, og det er blant de aller beste i verden.

Det allerede gode vannet fra isbreer og innsjøer i det vakre landet vårt blir behandlet for å fjerne alle bakterier og stoffer som kan være skadende. Dette gjør at ikke bare smaken, men også kvaliteten på det norske vannet er blant de aller beste i verden. Det skal vi være veldig takknemlig for, siden de mange land har enten en stor mangel på rent vann, eller simpelthen en mangel på vann punktum. Så når vi løper på mølla den siste distansen, så bør det på ingen måte tas forgitt at vi har den gode vannflasken å rette oss til.

Standarden på vannet er viktig

Det er mange faktorer som bestemmer om vannet er godt nok eller ikke for oss her i Norge. Kanskje enklest for oss vanlige mennesker er å analysere det vi ser, føler, smaker og lukter. Er vannet grumsete, så er det mest sannsynlig ikke av en veldig god kvalitet. Det finnes derimot veldig mange andre faktorer som er mye vanskeligere å få øye på, om ikke umulig.

For eksempel har vi pH-verdien som avgjør hvor surt eller basisk vann er. Det er meget strenge standarder her hjemme, men drar en til utlandet kan en fort få vann som har mye større avvik enn her hjemme. Andre faktorer som er viktig i vann er kalsium og magnesium. Selv om vannet og dets mineraler ikke har noen stor effekt på kroppen næringsmessig, så er det fortsatt viktig at disse verdiene er riktige.

Det finnes også en rekke andre faktorer og listen kan gå nesten i det uendelige. Poenget er derimot at vann er essensielt når vi trener og det lar oss hydrere og holde øktene gående lengre. Det er veldig positivt og noe vi bør være veldig takknemlig for. Det er nemlig ikke alle som har det så godt som oss, så vi bør virkelig lovprise den kvaliteten vi har på vannet her til lands.