Ny eller brukt caravan?

Det er populært med caravaner – også kalt hytter på hjul. Aldri har det vært solgt flere bobiler og campingvogner, og allerede i september 2017 var det solgt flere enn i toppåret 2016. God komfort og stor rekkevidde gir en følelse av frihet som appellerer til mange. Du kan dra hvor som helst – når som helst. Det finnes imidlertid utrolig mange versjoner av caravanene, og det kan være vanskelig å finne den perfekte modellen. Vil du ha ny caravan med fokus på sikkerhet, eller en eldre, brukt versjon med masse historie i veggene?

Frihet på hjul

Med bobil eller campingvogn kan du ta med deg hytta hvor du vil. Stopper du på en campingplass er det lett å få god kontakt med andre reisende, og du kan reise dit når du vil. Mange vender tilbake til samme campingplass år etter år, og møter de samme menneskene der hvert år.

Campere deles gjerne inn i fastliggere og reisecampere. Fastliggere drar til samme campingplass hvert år. Der har de sin faste tomt som ofte har utbygg som termotelt, terrasseplatting og blomsterbed. Vognen blir et alternativ til hytta, og den har som regel masse utstyr som gjør campinglivet mest mulig behagelig. Campingplassene har gjerne nydelig beliggenhet ved sjø, elv eller vann ved høyder med eksklusive hyttefelt. Her blir folk kjent, hjelper hverandre og er sammen om ulike aktiviteter. Barna finner alltid venner og noen de kan de leke sammen – kanskje de møtes hver eneste sommer.

Reisecampere drar med campingvogn eller bobil for å oppleve nye steder og mennesker. Mange kjører rundt i Norge og Sverige, men også Danmark og Tyskland er populært. I dag finner du også norskregistrerte bobiler mange steder i Sør-Europa, og Balkan med Kroatia i spissen har blitt populært de senere årene. Før du legger ut på tur må du uansett sjekke at du har riktig førerkort – det er totalvekten på bobilen eller på bil og campingvogn samlet som gjelder.

Ulike ferieplaner

I Norge og Sverige gjelder allemannsretten, og bobilbrukerne kan slå leir omtrent der det passer, så lenge man tar hensyn til miljø og innmark. I andre land finnes mange oppstillingsplasser der bobiler (og i en viss grad campingvogner) kan overnatte. Mange campingplasser har lagt til rette for bobiler og campingvogner. Her finner du kildesortering og gode lademuligheter. Vintercamping er nesten som å ha hytte på fjellet. Det blir litt trangere om plassen enn på en stor hytte, men med god orden og faste plasser for folk og saker så går det fint. Det er jo uansett meningen at du skal være mye ute, med caravanen som tilholdssted på kveldstid. Flere campingplasser har dessuten kort vei til både butikker og alpinanlegg. Inne har ungene lite plass til å springe rundt, og de tilpasser også støynivået. På campingplassen treffer du likesinnede og det blir mye tid til kos. På vintercamping er det viktig å ha en vogn med godt fyringsanlegg. Dere bor tett, så godt ventilasjonsanlegg er også viktig. Når du skal ta i bruk en kald vogn må du først lufte godt for den innestengte, fuktige luften tar lenger tid å varme opp.

Ny eller brukt caravan?

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe en caravan, og det kan oppleves som vanskelig. Det finnes utallige modeller og størrelser å velge mellom i alle prisklasser. Moderne caravaner har fått mye sikkerhetsutstyr og gode kjøreegenskaper – de anses som veldig trygge. Uavhengig av størrelsen på caravanen kan du i dag få en caravan med høy kvalitet og god komfort. De nye modellene kryr dessuten av smarte løsninger som mangler hos de eldre modellene. Det er viktig å tenke på størrelsen også – noen ønsker å bringe gode ferieminner videre til sine barn. Disse kundene er mest opptatt av den gode planløsningen og antall soveplasser. Et godt voksent par trenger kanskje ikke sengeplass til fem personer, mens en barnefamilie gjerne vil ha mulighet til å ha både køyer, dobbeltseng og et romslig kjøkken.

Du bør være bevisst på hvor mange som skal bo i caravanen, og hvor mange sitteplasser du trenger. Det er også viktig å tenke på om vognen skal være en sommerferievogn, eller om den skal brukes hele året. Flere og flere campere vil gjerne kunne bruke vognen hele året, og da må blant annet varme og liknende være på plass. Mindre vogner er svært lette å kjøre, og de er som regel prisgunstige. Mer påkostede vogner har gjerne solide vinteregenskaper i tillegg til at de kombinerer elegant design med yppig utstyr. Det finnes også campingvogner spesielt designet for nordiske vinterforhold.

Det kan imidlertid bli dyrt å kjøpe ny caravan – i hvert fall om den kun skal brukes et par uker i året. Mange sverger derfor til brukte modeller for å spare penger. Dette kan være lønnsomt, men samtidig vil eldre modeller mangle en del tilleggsfunksjoner som de nye caravanene har i dag, og faren er også stor for slitasje og liknende. Det ville vært kjedelig om caravanen stopper et sted i skogen, midt i familiens sommerferie. Dersom du går for en brukt modell er det derfor viktig å være påpasselig med at tidligere nødvendige servicer er utført, samt at caravanen fungerer akkurat slik den skal når du kjøper den. Se også på hvor langt den har gått tidligere, om den har gått veldig langt kan det være ugustig å kjøpe den dersom du planlegger lange turer gjennom landet og utlandet. Det kan også bli vanskelig å selge den igjen ved en senere anledning dersom den har gått mange kilometer og er slitt.

Når du skal kjøpe

Det finnes godt utstyrte caravaner med det som trengs for å reise behagelig – til en overkommelig pris. Du finner også modeller som har alt du kan tenke deg pluss en hel del ekstra, men da blir også prisen høyere. Det er lurt å undersøke litt før du bestemmer deg. Kanskje er du heldig og finner en brukt modell som selges billig på grunn av lite bruk? Da er det penger å spare, selv om kvaliteten til caravanen er på topp. Når du har funnet ut hva salgs caravan du vil ha må du finne ut hvor du får kjøpt den, enten brukt eller ny. Å kjøpe caravanen hos en autorisert forhandler er å anbefale. Noen velger imidlertid å importere selv – da er det som regel penger å spare. På den annen side går du glipp av lett tilgjengelig hjelp hos en norsk forhandler.

Før du investerer i en caravan er det også viktig å regne på hva den faktisk koster å eie. Bruktversjonene er selvfølgelig rimeligere, men ønsker du en ny modell med tilleggsfunksjoner, fint design og komfort må du fort ut med 200 000-500 000 kroner. Hvis du syns kvaliteten er viktigere enn kostanden kan det anbefales å ta opp et lån for å finansiere den nye caravanen – et caravanlån. Sammenliknet med hvor mye norske familier bruker på ferie årlig, kan et lån være overkommelig for de fleste. Med sikkerhet i caravanen istedenfor i boligen blir lånet knyttet til det du faktisk kjøper, og du vil sannsynligvis betale ned mer effektivt enn om du baker caravanlånet inn i boliglånet. På internett kan du få hjelp til prosessen, og du får tips vedrørende egenkapital, hvor lenge du må betale, renter og liknende. Du må regne godt på om dette er noe du faktisk har råd til, eller om en bruktmodell til rimeligere pris kanskje er løsningen. Kjøper du en brukt caravan er det penger å spare, og kanskje mer å rutte med når det kommer til utflukter og opplevelser underveis på reisen. For mange er dette mye viktigere enn godt design og kule ekstraløsninger.

Forsikring, bompenger, fergeutgifter og campingplassavgifter er dessuten elementer som er lette å glemme når du er opptatt av selve kjøpet. Enten du kjøper en ny eller brukt modell vil det bli behov for utbedringer etter hvert, så det er viktig å ha penger i bakhånd til uforutsette hendelser også.

Du også lese mer om lån uten sikkerhet – Les Mer!

Noen råd på veien

Det finnes utrolig mange muligheter med tanke på caravaner – både med tanke på modeller og kostnader. Heldigvis finnes det mange internett-sider som hjelper deg på veien. Du kan finne informasjon om alt du trenger å vite om caravaner, og du kan også finne nasjonale og internasjonale lover og regler før drømmereisen starter. Campingplasser finner du overalt, men det kan uansett være lurt å planlegge litt. Det er viktig å finne en campingplass som passer for alle i reisefølget – også barna. Har du en brukt caravan bør det foretas en sjekk og eventuelt en service av kjøretøyet før du legger ut på tur. Har den stått i garasjen hele vinteren, må du dessuten sjekke at bremser og blinklys fungerer før dere drar av gårde. Å laste riktig er også en del av planleggingen. Du bør ikke la kofferter og andre ting ligge løst. Får du en bråstopp vil bagasjen fly fremover, og det kan være svært farlig. Når caravanen er på plass og forhåndsreglene er tatt er alt klart for den perfekte ferien.

Du kan sammenlikne lån til caravan på www.finansportalen.no