Camping i Norge

Camping er ikke det det engang var. Mye har endret seg, og i dag kan camping være alt fra en natt i skogen i sovepose under åpen himmel, til fasjonabel og eksklusiv glamping i luksuriøse telt med strøm, WiFi og nyoppredde senger.

Men først og fremst er camping en ferieform som passer alle som elsker natur og det enkle liv. Velger du camping, velger du deg ubegrenset frihet. På grunn av den fantastiske Allemannsretten kan du bevege, og oppholde, deg fritt i utmark uansett hvem grunneieren måtte være. Allemannsretten er en del av vår fantastiske kulturarv og den gir oss ubegrenset tilgang på den spektakulære, norske naturen.

Camping i naturen er definitivt en ferieform for de som elsker det enkle liv, og som ønsker å feriere i pakt med naturen. Har du lyst på campingopplevelsen, samtidig som du ønsker moderne komfort, kan en campingplass være et godt alternativ. Her har du tilgang på dusj, vaskemaskin, butikker og andre ting som gjør campingtilværelsene enklere. På en campingplass vil du også møte andre mennesker som elsker campinglivet, og det kan være en flott måte å møte nye mennesker på. De fleste campingplasser ligger i umiddelbar nærhet til naturen, gjerne i tilknytting til strand, vann og fiskemuligheter. Så her kan du få gode naturopplevelser i litt mer komfortable omgivelser enn om du velger å slå opp teltet ditt i skogen eller på fjellet.

Det siste skuddet på camping-stammen er glamping, eller glamorøs camping. Dette er camping for de som elsker det lille ekstra. Flere og flere campingplasser tilbyr glamping. Her kan du bestille overnatting i store, luksuriøse telt, med strøm, gulvtepper, nyoppredde senger, daglig rengjøring av teltet og egen spaavdeling. Dette er en unik og spektakulær kombinasjon av hotell og telting. Du får all komforten fra et hotellopphold, samtidig som du får de unike naturopplevelsene campinglivet har å by på.

Tradisjonelt en billig måte og feriere på

Camping har tradisjonelt vært et billig feriealternativ. En natt på en campingplass koster vesentlig mindre enn en natt på hotell. Bor du i bobil, campingvogn eller telt koster en overnatting fra 100 kroner og oppover. Noen campingplasser tilbyr overnatting i hytter, og her starter døgnprisen på omtrent 300 kroner. Velger du å campe i naturen, koster det selvfølgelig ingenting. I motsatt ende av skalaen finner du glamping; her er prisene omtrent det samme som for et hotellrom og du må regne med å betale minst 1000 kroner natten.

Uansett hvilken form for camping du velger kan det være godt å vite at du har noen ekstra kroner å rutte med. For selv om du velger å feriere spartansk og enkelt kan det være fint å unne seg en god middag, eller ta barna med på en spennende opplevelse som kanskje koster litt penger. Med et forbrukslån fra Forbrukslaan.no kan du låne penger uten å stille sikkerhet i eiendeler eller personlig kapital. Låner du uten sikkerhet, betyr det at du kan bruke pengene på det du vil. Når du låner uten sikkerhet blir lånesummen lavere, og det vanligste er et forbrukslån på mellom 5000 og 500 000 kroner. Det er et godt alternativ, og en god måte å forsikre seg om at campingferien blir en minneverdig opplevelse for både store og små. Det finnes mange låneaktører på markedet, og det betyr at du som kunde kan forvente gode betingelser. På Forbrukslaan.no finner du alltid de beste tilbudene fra alle landets banker og utlånere. Og det kan være at det er akkurat disse ekstra kronene fra Forbrukslaan.no som er med på å gi den økonomiske friheten du trenger for å skape uforglemmelige ferieminner.

Camping i utmark

Supereventyrere som Bear Grylls og Lars Monsen har inspirert mange av oss til å pakke sekken og legge ut på tur. Selv om du ikke går like ekstremt til verks som disse to, kan du likevel få gode, flotte naturopplevelser langt fra sivilisasjon og andre mennesker. Velger du såkalt villmarkscamping, innebærer det total frihet og selvfølgelig gratis overnatting. Så lenge du forholder deg til Allemannsretten kan du sette opp teltet ditt hvor som helst. Det betyr i praksis at du ikke kan slå opp telt på dyrket mark, og du må ikke være til sjenanse for andre mennesker, eller forstyrre og ødelegge naturen. Men bortsett fra det er det meste tillatt. For de mest eventyrlystne, er det Jotunheimen og Lofoten som gjelder. Ønsker du campingferie litt tettere på sivilisasjonen kan du velge skogene på Østlandet eller ta deg en tur i de fantastiske fjellene på Vestlandet. Her er det bare fantasien og opplevelsestrangen som setter grenser.

Livet på campingplassen

Det finnes mer enn 800 campingplasser i Norge, og de aller fleste er tilrettelagt sånn at du kan bo i telt, hytte, egen campingvogn eller bobil. Hyttene og campingplassen har et stjernesystem, på samme måte som hotell, som går fra én til fem stjerner. Velger du fem stjerner kan du forvente samme fasiliteter og standard som på et hotell, går du for beskjedene én stjerne må du regne med å bo i en hytte uten strøm. Med andre ord så er valgmulighetene nesten ubegrenset, og du må kjenne litt på egne behov før du velger campingplass.

Sørlandssommer er ikke bare forbeholdt de kongelige og de med mye penger. På sørlandskysten finner du nemlig noen av Norges aller flotteste campingplasser, og det til en ganske overkommelig døgnpris.

Skottevik Feriesenter i Lillesand har blitt kåret til en av landets vakreste campingplasser flere ganger, og det er ikke uten grunn. Idyllisk plassert i Lillesands skjærgård er dette en drøm for alle som liker sjø, strand og vann. Campingplassen byr på fem badestrender, et nydelig bassen og flere fritidsaktiviteter for både store og små. Er du glad i å fiske kan du leie både båt og fiskeutstyr, og campingplassen har til og med sin egen sløye-bu med fryser så du kan sløye, og eventuelt fryse, fangsten når du kommer i land. For regnværsdager byr Skottevik på stor TV-stue med prosjektor, og når sola titter fram igjen kan du låne deg en kano og padle en tur langs kysten. Campingplassen har selvfølgelig både kiosk og gatekjøkken, men i tillegg har den også en deilig restaurant med fantastisk utsikt der du kan nyte lange, romantiske kvelder.

Moysand Familiecamping i Grimstad er – som navnet tilsier – et eldorado for småbarnsfamilier. Dette er en campingplass som havner høyt opp på listen over landets beste, og her er alt lagt til rette for at de miste skal ha det bra. Den vakre stranden er utstyrt med flytebrygger, stupetårn, vannrutsjebaner og sandvolleyball-bane. Campingplassens sanitær, og dusjanlegg har en egen avdeling for de minste der alt er i barnehøyde. De har en stor butikk der du kan handle dagligvarer og skulle du bli småsulten får du enkel mat i kaféen.

Fagernes Camping i Valdres ble kåret til Årets campingplass for noen år siden. De byr på vakker strand med egen vanntrampoline, og for de med utforskertrang finnes det både båt- og sykkelutleie. Campingplassen ligger idyllisk til ved Strandefjorden og er omgitt av vakker furuskog og høye fjell. Dette er en campingplass som byr på førsteklasses opplevelser året rundt. Om sommeren er det strandlivet som står i høysete. Du kan leie båt, kano og sykkelbåt. Dra på fisketur eller bestige Jotunheimens mektige topp 2000 meter over havet. Om vinteren kan du stå på ski på Valdres Alpinsenter eller spenne på deg skiene og gå en tur i en av Valdres mange preparerte skiløyper. Og kommer du i november, kan du få med deg den store Rakfiskfestivalen.

Glamping, for de som ikke liker tradisjonell camping

Med glamping får du det beste fra to verdener. Du får villmarksferie med hotell-komfort. Drar du på glamping-ferie kan du forvente hytter og telt med eget bad, flatskjerm, tepper på gulvene og komfortable senger. Noen av stedene byr også på spa-avdelinger og menyer med egenprodusert og kortreist økologisk mat.

Canvas hotell ligger i Nissedal i Telemark kommune, og her får du det beste glamping-verdenen har å by på. Glamping-plassen ligger på en vakker, liten øy, midt i et lite vann, og består av ni mongolske yurter og et kjøkkentelt. Yurtene har tregulv, vedovn, deilige nyoppredde senger og utendørs badekar. Alle måltider er inkludert i prisen og du må booke for minst to netter når du bestiller. Canvas hotell ligger flere kilometer fra nærmeste bilvei, og bagasjen din blir plukket opp og fraktet til hotellet, mens gjestene legger ut på en guidet sykkeltur. Det er ikke uvanlig å se både elg og hjort i skogene rundt vannet. Her er det avslapping og nytelse som er hovedfokuset.

Thorbjørnrud på Jevnaker tilbyr også glamping. Her finner du tre telt, alle med spektakulær utsikt over Randsfjorden. Her kan du nyte lange, lyse sommerkvelder ved fjorden med en du elsker. Glamping-plassen ligger i hagen til Thorbjørnrud hotell, og alle glamping-gjestene har selvfølgelig tilgang til alle hotellets fasiliteter.

Hallingdal feriepark har også slått seg på glamping-bølgen. Med seks flotte telt tilbyr de camping-luksus i særklasse. Her får du deilige dobbeltsenger i telt med tre meters takhøyde. Vakre lykter er med på å lyse opp teltene og lage fantastisk stemning, og om morgenen våkner du opp til fuglekvitter og lyden av natur.